Θέλω να ανοίξω κρεπερί
Η κρεπερί αποτελεί μια επιχείρηση, της οποίας η επένδυση θεωρείται χαμηλή σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις. Οι απαιτήσεις σε μηχανήματα προετοιμασίας φαγητού είναι μικρές, ενώ και το μέγεθος του μαγαζιού δεν είναι μεγάλο. Οι βασικότεροι παράγοντες επιτυχίας μιας κρεπερί είναι η ποιότητα των υλικών και η θέση της επιχείρησης. Αν έχετε καλή πρώτη ύλη, για να προκύπτει ένα νόστιμο αποτέλεσμα, τότε έχετε εξασφαλισμένη πελατεία, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν βρείτε ένα πολυσύχναστο μέρος, για να κάνετε αυτό το βήμα. Ιδανικά μέρη θεωρούνται αυτά κοντά σε πολλά μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλά και σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Φυσικά, όσο και αν ακούγεται εύκολο, δεν είναι πάντα απλό να βρεθεί ένα τέτοιο μέρος χωρίς πολύ υψηλό ενοίκιο. Διότι αν το πάγιο μηνιαίο κόστος του ενοικίου είναι μεγάλο, σε συνδυασμό με το κόστος της πρώτης ύλης, το οποίο επίσης δεν θα είναι μικρό, αν θέλετε να ξεχωρίσετε, τότε είτε το περιθώριο κέρδους θα είναι πολύ μικρό είτε οι τιμές ακριβές.
Στην αναζήτηση, λοιπόν, του κατάλληλου μαγαζιού που θα έχει την καλύτερη σχέση δημοφιλίας- τιμής, ποιος είναι ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για μια κρεπερί; Και ποιες ιδέες μπορείτε να υλοποιήσετε, για να προσφέρετε το κάτι διαφορετικό στο καταναλωτικό κοινό;
Εξοπλισμός
Ο κυρίως εξοπλισμός μιας κρεπερί αποτελείται από την κρεπιέρα και το μίξερ για την προετοιμασία του μίγματος της ζύμης. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε φυσικά ψυχόμενες βιτρίνες, στις οποίες θα παρουσιάζετε τα υλικά για την κρέπα, καθώς και άλλα μηχανήματα για την επεξεργασία αυτών των υλικών, όπως τυροτρίφτες, ζαμπονομηχανές και αποφλοιωτές φρούτων και λαχανικών.
Ωστόσο, κανένα μαγαζί στην Ελλάδα δεν είναι μόνο κρεπερί. Οι περισσότερες κρεπερί πωλούν και καφέ στο χέρι, αλλά και άλλα ροφήματα, όπως χυμούς και γρανίτες. Συνεπώς, θα χρειαστείτε και το βασικό επαγγελματικό εξοπλισμό μιας καφετέριας, δηλαδή επαγγελματικές συσκευές καφέ και ροφημάτων, όπως καφετιέρες φίλτρου, εσπρεσσομηχανές, μηχανές ελληνικού καφέ, βραστήρες νερού και φραπιέρες. Για τα ροφήματα απαραίτητοι είναι οι αποχυμωτές, οι γρανιτομηχανές, οι στίφτες και οι μηχανές σοκολάτας.
Ιδέες για να αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό
Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι να έχετε απλώς μια καλή κρεπερί σε ένα ικανοποιητικό σημείο. Το θέμα είναι να καταφέρετε να κάνετε κάτι περισσότερο από ό,τι κάνουν οι υπόλοιποι, έτσι ώστε να κερδίσετε αφενός σταθερούς πελάτες και αφετέρου πελάτες πέρα από τα στενά όρια της περιοχής. Δύο ιδέες που μπορούν να κάνουν την κρεπερί επιτυχημένη είναι η μεγάλη ποικιλία στα υλικά και οι υγιεινές γεύσεις. Το concept της πληθώρας των υλικών, ώστε ο πελάτης να μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να φτιάξει μια γεύση που ανταποκρίνεται τελείως στα γούστα του έχει αποδείξει την πρακτική του αξία σε πολλές επιχειρήσεις άλλου είδους, όπως στα μαγαζιά με παγωμένο γιαούρτι. Οι υγιεινές γεύσεις από την άλλη είναι το next best thing στην εποχή του fitness ως τρόπου ζωής και σίγουρα μπορεί να υλοποιηθεί και σε μια κρεπερί που θα έχει ως υλικά γαλακτοκομικά και αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά καθώς και πολλά λαχανικά στις αλμυρές κρέπες, ενώ για τις γλυκές κρέπες καλό είναι να γίνονται προτάσεις με πολλά φρούτα, μέλι, φυστικοβούτυρο, μαύρη σοκολάτα και κανέλα, αντί για την παραδοσιακή πραλίνα, τη ζάχαρη και τα μπισκότα.