Ιδέες για παντοπωλείο & Τι χρειάζεται ένα παντοπωλείο
Το παντοπωλείο αποτελεί μια μικρογραφία του super market, όμως λόγω της θέσης και της λειτουργίας του, καθώς εξυπηρετεί συνήθως έκτακτες ανάγκες σε μια μικρή τοπική κλίμακα, μπορεί να διευρύνει το αντικείμενό του με διάφορες ιδέες που θα προσελκύσουν περισσότερη πελατεία. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει ο βασικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορες επιπλέον συσκευές και μηχανήματα, έτσι ώστε να φέρει κάποια από τα χαρακτηριστικά του αναψυκτήριου ή του πρατήριου άρτου.
Βασικός εξοπλισμός
Το σημαντικότερο κομμάτι του επαγγελματικού εξοπλισμού ενός παντοπωλείου αφορά τη συντήρηση των τροφίμων, για την οποία πρέπει να γίνει ποιοτική επένδυση. Μόνο ο πιστοποιημένος εξοπλισμός μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική συντήρηση των τροφίμων, αλλά και την απόσβεση της επένδυσης με τη μακροχρόνια λειτουργία των ψυγείων και των καταψυκτών χωρίς βλάβες. Τα ψυγεία στα παντοπωλεία είναι οριζόντιας ή κάθετης τοποθέτησης με κύριο χαρακτηριστικό ότι διαθέτουν ανοιγόμενη ή συρόμενη πόρτα με κρύσταλλο που επιτρέπει στον πελάτη να δει όλα τα προϊόντα, προτού κάνει την επιλογή του. Αν πωλούνται κατεψυγμένα προϊόντα και παγωτά, χρησιμοποιούνται καταψύκτες-βιτρίνες, ενώ απαραίτητες είναι και οι ψυχόμενες βιτρίνες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα αλλαντικά. Ο βασικός εξοπλισμός συμπληρώνεται με ραφιέρες για την παρουσίαση και πώληση των προϊόντων που δεν απαιτούν ψύξη και το παραδοτήριο - ταμείο για την ολοκλήρωση των αγορών.
Επιπλέον εξοπλισμός
Ανάλογα με τα προϊόντα που έχει επιλέξει να πουλάει ένα παντοπωλείο, απαιτείται συχνά και επιπλέον εξοπλισμός. Έτσι, αν προμηθεύεται πολλά διαφορετικά ή/ και ογκώδη αντικείμενα και διαθέτει τους απαραίτητους χώρους με ευρείς διαδρόμους, τότε εκτός από καλάθια πρέπει να έχει και καρότσια μεταφοράς για τους πελάτες. Αν στο κατάστημα πωλούνται νωπά κρέατα, ψάρια και χύμα τυριά και αλλαντικά, τότε απαραίτητη είναι η ηλεκτρονική ζυγαριά, η οποία διαθέτει και ετικετέζα για την άμεση εκτύπωση της ποσότητας, του βάρους και της τιμής του προϊόντος. Για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εφόσον διατίθενται, χρησιμοποιούνται ραφιέρες οπωροπωλείου.
Ιδέες για προσέλκυση πελατείας
Αποτελεί πλέον τάση στο χώρο των παντοπωλείων και των mini market να διευρύνονται οι λειτουργίες τους με σκοπό την προσέλκυση πελατείας και την εξυπηρέτηση περισσότερων αναγκών των ίδιων πελατών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν ροφήματα στο χέρι, οπότε ο εξοπλισμός περιλαμβάνει καφετιέρες, μηχανές εσπρέσσο και αποχυμωτές. Η πώληση σνακ και σφολιατοειδών απαιτεί τη χρήση θερμαινόμενων βιτρινών, ενώ για την περίπτωση πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και γλυκών θα χρειαστείτε τραπέζια εκθεμάτων, αρτοθήκες και κουλουροθήκες. Μπορείτε, τέλος, να συνδυάσετε το παντοπωλείο με την διάθεση ορισμένων προϊόντων κάβας, οπότε ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει ραφιέρες κρασιών και ξηροκαρπιέρες. Η ιδέα αυτή είναι πολύ αποδοτική στην περίπτωση που το παντοπωλείο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο καθώς και τις Κυριακές. Οι ιδέες για τον εμπλουτισμό ενός παντοπωλείου και τη διεύρυνση της πελατείας είναι πολλές και εξαρτώνται από το διαθέσιμο χώρο και τις ανάγκες της αγοράς. Μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένα πακέτα για παντοπωλείο, αλλά και να πάρετε ιδέες από τον εξοπλισμό αναψυκτήριου και αρτοποιείου εδώ.