Τι χρειάζεστε για να ανοίξετε ένα εστιατόριο
Το ξεκίνημα μιας επιχείρησης γενικότερα και πόσο μάλλον μιας επιχείρησης στο χώρο της εστίασης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αγχωτικό. Ο επίδοξος επιχειρηματίας αναρωτιέται συνεχώς ποια βήματα πρέπει να κάνει και τι είναι αυτό που θα χρειαστεί σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό, για να μπορέσει να εδραιωθεί στην αγορά και να αποσβέσει την επένδυσή του.
Βρείτε αξιόπιστο λογιστή
Καταρχάς, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, βρείτε έναν αξιόπιστο λογιστή, με τον οποίο θα έχετε μια συνεχή σωστή και επιμελή συνεργασία. Συζητήστε μαζί του τα οικονομικά σας στοιχεία, περιγράψτε του τους στόχους σας και καταστρώστε από κοινού μία ενιαία και κυρίως νόμιμη στρατηγική, η οποία θα σας απαλλάξει από περιττό άγχος και γραφειοκρατία. Άλλος ένας αντίστοιχα σημαντικός συνεργάτης είναι ο μηχανικός. Αυτός θα μελετήσει το χώρο, στον οποίο θέλετε να στήσετε την επιχείρησή σας, και θα σας εκθέσει τις δυνατότητες αλλά και τα μειονεκτήματά του, ενώ θα εγγυηθεί και για την ασφάλειά του. Αν πρόκειται να νοικιάσετε κάποιο μέρος, καλό είναι να τον έχετε μαζί σας κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα ακίνητο προς μίσθωση, έτσι ώστε με την αυτοψία του να μπορεί να σας δώσει μια πλήρη εικόνα του τι έχετε να περιμένετε από αυτό.
Βρείτε τον κατάλληλο σεφ
Αφού επιλέξετε το χώρο και βεβαίως όταν έχετε αποφασίσει το είδος της κουζίνας που θα προσφέρετε, είναι καιρός να προσλάβετε το σεφ σας. Σαφώς δεν είναι καλό να ψάξετε τον πιο φτηνό, όμως σίγουρα κριτήριο για την τελική επιλογή θα αποτελέσει το εύρος τιμής, στο οποίο θέλετε να κινείται το εστιατόριό σας. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, αλλά βασικό είναι και το δίκτυο συνεργατών, με το οποίο συνεργάζεται ο εκάστοτε σεφ. Θα είναι σοφό να αφήσετε πάνω του το προσωπικό, με το οποίο εκείνος θέλει να εργάζεται, διότι γνωρίζει καλύτερα την αγορά σε αυτό το πεδίο και έτσι θα περικλείεται από ανθρώπους που εμπιστεύεται, ώστε να εργάζεται ανενόχλητος. Οπωσδήποτε θα πρέπει να φροντίσετε η πληρωμή του προσωπικού να είναι δίκαιη και νόμιμη, καθώς το ευχαριστημένο προσωπικό μπορεί να απογειώσει μια επιχείρηση και να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά σας.
Βρείτε τον σωστό επαγγελματικό εξοπλισμό
Ο σεφ αλλά και ο μηχανικός θα σας ενημερώσει για τον επαγγελματικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για το ξεκίνημα του μαγαζιού. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός αποτελεί βασικό στοιχείο που θα συντελέσει στη διατήρηση των τροφίμων αλλά και τη σωστή διαρρύθμιση της κουζίνας και του χώρου υποδοχής των πελατών. Επαγγελματικά ψυγεία, πάγκοι, ερμάρια, πλυντήρια και εξαερισμός πρέπει να θεωρούνται δεδομένα ότι θα σας χρειαστούν, όμως καλό είναι να συζητήσετε με το σεφ τι ακριβώς θα χρειαστεί και πού. Το κόστος αυτών των αντικειμένων μπορεί να αποδειχθεί υψηλό, όμως μπορείτε να βρείτε και μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό. Η επιλογή αυτή, παρόλο που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει ως έκπτωση της ποιότητας που θέλετε να παρέχετε, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα. Στην αγορά θα βρείτε μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό που πολλές φορές είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, αφού μπορεί να προέρχεται για παράδειγμα από επιχειρήσεις που έκλεισαν σύντομα μετά τα εγκαίνιά τους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αρκετό ψάξιμο, το οποίο όμως σίγουρα θα αποφέρει αποτελέσματα.