Εξοπλισμός πιτσαρίας: Τι πρέπει να διαθέτει η επιχείρηση σας
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων με βασικό προϊόν την πίτσα, από φούρνους μέχρι εστιατόρια, και από επιχειρήσεις διανομής μέχρι καταστήματα έτοιμου φαγητού. Μεγάλη σημασία για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πίτσας έχει ο φούρνος, αλλά στη συνολικότερη λειτουργία της επιχείρησης παίζει μεγάλο ρόλο το επαγγελματικό ψυγείο πίτσας και ο εξοπλισμός για την προετοιμασία της ζύμης και των υλικών. Για το τελευταίο χρησιμοποιούνται ειδικά επαγγελματικά μηχανήματα όπως πάγκοι – ψυγεία που συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες.
Σε κάθε περίπτωση, η πίτσα σερβίρεται ζεστή και γι' αυτό χρειάζεται ειδικός επαγγελματικός εξοπλισμός που θα τη διατηρήσει στην κατάλληλη θερμοκρασία μέχρι τη διάθεση της στον καταναλωτή. Ως επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης πρέπει να προσδιορίσετε το μέγεθος της παραγωγής καθώς και οι διαστάσεις του προϊόντος γιατί αυτά έχουν άμεση σχέση με το είδος του εξοπλισμού.
Οι ηλεκτρικοί θερμοθάλαμοι είναι η πιο διαδεδομένη λύση για τη διατήρηση της πίτσας σε θερμοκρασία σερβιρίσματος, ακόμα και για αρκετές ώρες. Είναι η ιδανική λύση για τις επιχειρήσεις παράδοσης κατ' οίκον που πρέπει να διατηρήσουν μια ομαλή ροή παραγωγής και διάθεσης. Ηλεκτρικούς θερμοθάλαμους, ωστόσο, χρειάζονται και οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο παραγγελιών. Οι κατασκευαστές θερμοθαλάμων διαθέτουν ειδικές εκδόσεις εξοπλισμού που υποδέχονται κουτιά πίτσας και μπορούν να εγκατασταθούν σε σταθερές θέσεις ή να μετακινηθούν κατ' επιλογή.
Οι θερμοθάλαμοι πλήρους μεγέθους έχουν δυνατότητες θέρμανσης είκοσι έως τριάντα τεμαχίων και είναι τοποθετημένοι σε τροχήλατες βάσεις για να μπορούν να μεταφέρονται με ευκολία. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι οι επιτραπέζιοι θερμοθάλαμοι που υποδέχονται έναν μικρό αριθμό τεμαχίων πίτσας (περίπου 10) ενώ τα μικρότερα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με χειρολαβές για μεταφορά ή τοποθέτηση σε τρόλεϊ. Τα ηλεκτρικά μοντέλα ζεσταίνουν την πίτσα με θερμικά στοιχεία και διαθέτουν μόνωση για να μεταφέρονται σε μικρές αποστάσεις με το προϊόν στο εσωτερικό τους.
Ωστόσο, οι θερμοθάλαμοι για πίτσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα είδη τροφίμων, ενώ τα ράφια μπορούν να αποθηκεύσουν σκεύη και συσκευασίες φαγητών. Μια συνηθισμένη εφαρμογή είναι η διατήρηση υλικών της πίτσα ξεχωριστά όταν προσφέρονται μαζί με την πίτσα. Οι διαμπερείς θερμοθάλαμοι προτιμούνται γιατί βελτιώνουν σημαντικά την εργονομία της κουζίνας σε μια πιτσαρία. Οι πίτσες μπορούν να μπουν και να βγουν από οποιαδήποτε πλευρά κάτι που μειώνει τις μετακινήσεις σε μια κουζίνα και κάνει τη μεταφορά της από το χώρο ψησίματος στο χώρο σερβιρίσματος πιο εύκολα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η πίτσα παραδίδεται με ειδικές τσάντες και οι μεταφορείς πρέπει να διατηρήσουν την πίτσα ζεστή σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Στην περίπτωση αυτή, οι τσάντες παίζουν τον ρόλο του θερμοθαλάμου και έχουν μονωτικές στρώσεις από βινύλιο και αφρό με δυνατότητα διατήρησης της θερμοκρασίας για περίπου μία ώρα. Το μέγεθος καθορίζεται από το μέγεθος της πίτσας με τα 45 εκατοστά να είναι το πιο δημοφιλές μέγεθος.
Όπως και στις σφολιάτες έτσι και στις πίτσες υπάρχουν θερμαινόμενες προθήκες από γυαλί που διατηρούν το προϊόν ζεστό και φρέσκο. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ρυθμιζόμενη υγρασία και περιστρεφόμενα ράφια που κρατούν το προϊόν φρέσκο και ομοιόμορφα ζεστό για μεγαλύτερο χρόνο αλλά τα στατικά μοντέλα είναι πιο οικονομικά.
Τέλος, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, όλες οι επιχειρήσεις με αντικείμενο την πίτσα διαθέτουν εξειδικευμένα επαγγελματικά ψυγεία για τον έλεγχο της διαδικασίας της ζύμωσης και την προσωρινή αποθήκευση των ζυμαριών.